الطرق المختلفه لعمل الكوسه بالبشاميل
إليك
أكثر من طريقة مختلفة لعمل الكوسة بالبشاميل، سواء بالطريقة التقليدية أو بإضافات
متنوعة حسب الذوق:
🌿 الطريقة التقليدية (كوسة بالبشاميل
باللحم المفروم)
المكونات:
- 1 كيلو كوسة مقطعة شرائح أو
مكعبات
- 1/2 كيلو لحم مفروم
- بصلة كبيرة مفرومة
- ملح، فلفل أسود، بهارات، قرفة
(اختياري)
- 3 ملاعق كبيرة دقيق
- 3 ملاعق زبدة أو سمن
- 2 كوب حليب
- جبنة مبشورة (اختياري)
الطريقة:
1. تحمير اللحم: شوّحي البصلة حتى
تذبل، أضيفي اللحم والبهارات، واطبخي حتى ينضج.
2. تحمير الكوسة: شوّحي الكوسة في
قليل من الزيت أو اسلقيها نصف سلقة.
3. تحضير
البشاميل:
o ذوّبي
الزبدة، أضيفي الدقيق وقلّبيه حتى يصفر.
o أضيفي الحليب
تدريجياً مع التقليب المستمر حتى يتماسك.
o أضيفي رشة
ملح وفلفل وجوزة الطيب (اختياري).
4. التجميع: في صينية، ضعي
طبقة كوسة، ثم طبقة لحم، ثم كوسة، ثم البشاميل. رشي الجبنة المبشورة على الوجه.
5. الخبز: في فرن ساخن على
180 درجة حتى يحمر الوجه (حوالي 30 دقيقة).
🧀 كوسة بالبشاميل بدون لحم (نباتي)
نفس الطريقة مع استبدال اللحم بـ:
- مشروم مقطّع ومشوّح، أو
- عدس بني مطبوخ، أو
- خضروات مشوية مثل فلفل ألوان،
جزر مبشور، بصل، سبانخ، إلخ.
🍗 كوسة بالبشاميل بالدجاج
استبدلي اللحم بـ:
- صدور دجاج مسلوقة ومقطعة شرائح
أو مفتتة
- شوّحيها مع بصل وبهارات وملعقة
كريمة أو جبنة كريمي لزيادة الطراوة
💡 أفكار للتنويع:
- استخدمي الجبنة الموتزاريلا أو
الشيدر في الوجه
- أضيفي رشة من البقسماط مع الجبنة
لقرمشة خفيفة
- يمكن حشو الكوسة المجوفة باللحم
ثم تغطيتها بالبشاميل
🥘 كوسة بالبشاميل باللحم المفروم (وصفة مفصلة)
✅
المكونات:
للكوسة:
- 1 كيلو كوسة (مغسولة ومقطعة
شرائح رفيعة بالطول أو حلقات)
- ملح، فلفل
- ملعقة زيت للتحمير
للحشوة (اللحم المفروم):
- 1/2 كيلو لحم مفروم
- بصلة كبيرة مفرومة ناعم
- 2 فص ثوم (اختياري)
- ملح، فلفل أسود
- رشة قرفة أو بهارات لحمة
- ملعقة صغيرة صلصة طماطم
(اختياري)
للبشاميل:
- 3 ملاعق كبيرة دقيق
- 3 ملاعق كبيرة زبدة أو سمن
- 2 كوب حليب (ساخن)
- ملح، فلفل، رشة جوزة الطيب
(اختياري)
- بيضة (اختياري للقوام)
- جبنة مبشورة (موتزاريلا أو رومي
أو شيدر – حسب الرغبة)
🔥 طريقة التحضير:
1.
تحضير الكوسة:
- شوّحي شرائح الكوسة في طاسة فيها
معلقة زيت بسيطة لحد ما تطرى شوية ويتغير لونها.
- أو بديلًا: اسلقيها نصف سلقة
لمدة 5 دقائق في ماء مغلي ونصفيها كويس.
2.
تحضير اللحم المفروم:
- شوّحي البصلة في شوية زيت، ثم
أضيفي الثوم لو بتحبي.
- ضيفي اللحم المفروم وقلّبي لحد
ما يتعصج (ينشف ميته ويستوي).
- ضيفي الملح، الفلفل، بهاراتك،
وممكن شوية صلصة طماطم لو بتحبيها حمرا خفيف.
3. تحضير البشاميل:
- في حلة، ذوّبي الزبدة، ضيفي
الدقيق وقلّبيه كويس لحد ما لونه يبقى دهبي فاتح.
- ضيفي الحليب الدافي شوية شوية
وانتِ بتقلّبي بمضرب يدوي أو ملعقة خشب.
- لما يتقل الخليط، ضيفي الملح
والفلفل وجوزة الطيب.
- لو حابة، ممكن تضيفي بيضة بعد ما
تبرد شوية وتقلّبي بسرعة عشان ما تكلكعش.
- وأخيرًا ممكن تضيفي شوية جبنة
مبشورة جوا البشاميل لو بتحبي الطعم أغنى.
4.
التجميع:
- ادهني صينية فرن بشوية زبدة أو
زيت.
- افردي نص كمية الكوسة في القاع.
- حطي طبقة اللحم المفروم.
- فوقها باقي الكوسة.
- صبي البشاميل على الوش وافرديه
كويس.
- رشي الجبنة المبشورة على السطح.
5.
الخبز:
- دخليها فرن ساخن على 180 درجة
لمدة 30-40 دقيقة أو لحد ما الوجه يحمر.
- ممكن تشغلي الشواية آخر 5 دقايق
لو عايزة اللون الدهبي.
🍽️ تقديم:
بتتقدم
سخنة جنب رز أبيض، أو لوحدها كوجبة متكاملة.
🥦
كوسة بالبشاميل اقتصادية (نباتية / بدون لحم)
✅
المكونات:
للكوسة:
- 1 كيلو كوسة مقطعة شرائح رفيعة
- بصلة كبيرة مفرومة
- 2 فص ثوم مفروم (اختياري)
- ملح، فلفل، رشة كمون أو كزبرة
ناشفة
- معلقة زيت أو زبدة
للحشوة البديلة:
- كوب عدس بني مسلوق، أو
- كوب مشروم مقطع، أو
- خليط من الخضار (بطاطس مبشورة،
جزر مبشور، بصل، سبانخ)
للبشاميل:
- 3 ملاعق دقيق
- 3 ملاعق زيت أو زبدة
- 2 كوب حليب (أو خليط حليب + ماء
لو حابة تخففي)
- ملح، فلفل، رشة جوزة الطيب أو
شطة حسب الذوق
- (اختياري)
ملعقة جبنة كريمي أو جبنة مثلثات لجعل البشاميل أغنى
🧑🍳 الطريقة:
1.
تحمير الكوسة:
- شوّحي شرائح الكوسة في معلقة زيت
مع رشة ملح وفلفل وكمون أو كزبرة ناشفة لحد ما تطرى وتنزل ميتها.
- في نفس الطاسة، شوّحي البصلة
والثوم والخضار اللي اخترتيه (عدس أو جزر أو سبانخ...)، واتبّليهم كويس.
2.
البشاميل:
- في حلة، سخّني الزيت أو الزبدة.
- ضيفي الدقيق وقلّبي حتى يصفر.
- ضيفي الحليب بالتدريج مع التقليب
المستمر.
- اتبّلي بالملح والفلفل وجوزة
الطيب.
- لو حابة تضيفي الجبنة الكريمي،
ضيفيها بعد ما يتقل البشاميل وقلّبي.
3.
التجميع:
- في صينية مدهونة، افردي طبقة من
الكوسة، ثم طبقة من الحشوة الخضار.
- غطي بالباقي من الكوسة، ثم اسكبي
البشاميل على الوجه.
- (اختياري) رشي
بقسماط ناعم مع رشة جبنة على الوجه.
4.
الفرن:
- دخليها فرن متوسط (180 درجة)
لمدة 30-40 دقيقة.
- شغّلي الشواية آخر 5 دقايق لو
حابة تحمير بسيط للوجه.
🍴 النتيجة:
طعمها
لذيذ جدًا وخفيفة، وممكن تتاكل جنب عيش بلدي أو رز، أو كوجبة لوحدها.

ممتاز
ردحذفالله
ردحذفإرسال تعليق
ضع تعليقك هنا