الطرق المختلفه لعمل الكوسه بالبشاميل



إليك أكثر من طريقة مختلفة لعمل الكوسة بالبشاميل، سواء بالطريقة التقليدية أو بإضافات متنوعة حسب الذوق:


🌿 الطريقة التقليدية (كوسة بالبشاميل باللحم المفروم)

المكونات:

  • 1 كيلو كوسة مقطعة شرائح أو مكعبات
  • 1/2 كيلو لحم مفروم
  • بصلة كبيرة مفرومة
  • ملح، فلفل أسود، بهارات، قرفة (اختياري)
  • 3 ملاعق كبيرة دقيق
  • 3 ملاعق زبدة أو سمن
  • 2 كوب حليب
  • جبنة مبشورة (اختياري)

الطريقة:

1.  تحمير اللحم: شوّحي البصلة حتى تذبل، أضيفي اللحم والبهارات، واطبخي حتى ينضج.

2.  تحمير الكوسة: شوّحي الكوسة في قليل من الزيت أو اسلقيها نصف سلقة.

3.  تحضير البشاميل:

o    ذوّبي الزبدة، أضيفي الدقيق وقلّبيه حتى يصفر.

o    أضيفي الحليب تدريجياً مع التقليب المستمر حتى يتماسك.

o    أضيفي رشة ملح وفلفل وجوزة الطيب (اختياري).

4.  التجميع: في صينية، ضعي طبقة كوسة، ثم طبقة لحم، ثم كوسة، ثم البشاميل. رشي الجبنة المبشورة على الوجه.

5.  الخبز: في فرن ساخن على 180 درجة حتى يحمر الوجه (حوالي 30 دقيقة).


🧀 كوسة بالبشاميل بدون لحم (نباتي)

نفس الطريقة مع استبدال اللحم بـ:

  • مشروم مقطّع ومشوّح، أو
  • عدس بني مطبوخ، أو
  • خضروات مشوية مثل فلفل ألوان، جزر مبشور، بصل، سبانخ، إلخ.

🍗 كوسة بالبشاميل بالدجاج

استبدلي اللحم بـ:

  • صدور دجاج مسلوقة ومقطعة شرائح أو مفتتة
  • شوّحيها مع بصل وبهارات وملعقة كريمة أو جبنة كريمي لزيادة الطراوة

💡 أفكار للتنويع:

  • استخدمي الجبنة الموتزاريلا أو الشيدر في الوجه
  • أضيفي رشة من البقسماط مع الجبنة لقرمشة خفيفة
  • يمكن حشو الكوسة المجوفة باللحم ثم تغطيتها بالبشاميل

🥘 كوسة بالبشاميل باللحم المفروم (وصفة مفصلة)

المكونات:

للكوسة:

  • 1 كيلو كوسة (مغسولة ومقطعة شرائح رفيعة بالطول أو حلقات)
  • ملح، فلفل
  • ملعقة زيت للتحمير

للحشوة (اللحم المفروم):

  • 1/2 كيلو لحم مفروم
  • بصلة كبيرة مفرومة ناعم
  • 2 فص ثوم (اختياري)
  • ملح، فلفل أسود
  • رشة قرفة أو بهارات لحمة
  • ملعقة صغيرة صلصة طماطم (اختياري)

للبشاميل:

  • 3 ملاعق كبيرة دقيق
  • 3 ملاعق كبيرة زبدة أو سمن
  • 2 كوب حليب (ساخن)
  • ملح، فلفل، رشة جوزة الطيب (اختياري)
  • بيضة (اختياري للقوام)
  • جبنة مبشورة (موتزاريلا أو رومي أو شيدر – حسب الرغبة)

🔥 طريقة التحضير:

1. تحضير الكوسة:

  • شوّحي شرائح الكوسة في طاسة فيها معلقة زيت بسيطة لحد ما تطرى شوية ويتغير لونها.
  • أو بديلًا: اسلقيها نصف سلقة لمدة 5 دقائق في ماء مغلي ونصفيها كويس.

2. تحضير اللحم المفروم:

  • شوّحي البصلة في شوية زيت، ثم أضيفي الثوم لو بتحبي.
  • ضيفي اللحم المفروم وقلّبي لحد ما يتعصج (ينشف ميته ويستوي).
  • ضيفي الملح، الفلفل، بهاراتك، وممكن شوية صلصة طماطم لو بتحبيها حمرا خفيف.

3. تحضير البشاميل:

  • في حلة، ذوّبي الزبدة، ضيفي الدقيق وقلّبيه كويس لحد ما لونه يبقى دهبي فاتح.
  • ضيفي الحليب الدافي شوية شوية وانتِ بتقلّبي بمضرب يدوي أو ملعقة خشب.
  • لما يتقل الخليط، ضيفي الملح والفلفل وجوزة الطيب.
  • لو حابة، ممكن تضيفي بيضة بعد ما تبرد شوية وتقلّبي بسرعة عشان ما تكلكعش.
  • وأخيرًا ممكن تضيفي شوية جبنة مبشورة جوا البشاميل لو بتحبي الطعم أغنى.

4. التجميع:

  • ادهني صينية فرن بشوية زبدة أو زيت.
  • افردي نص كمية الكوسة في القاع.
  • حطي طبقة اللحم المفروم.
  • فوقها باقي الكوسة.
  • صبي البشاميل على الوش وافرديه كويس.
  • رشي الجبنة المبشورة على السطح.

5. الخبز:

  • دخليها فرن ساخن على 180 درجة لمدة 30-40 دقيقة أو لحد ما الوجه يحمر.
  • ممكن تشغلي الشواية آخر 5 دقايق لو عايزة اللون الدهبي.

🍽تقديم:

بتتقدم سخنة جنب رز أبيض، أو لوحدها كوجبة متكاملة.


🥦 كوسة بالبشاميل اقتصادية (نباتية / بدون لحم)

المكونات:

للكوسة:

  • 1 كيلو كوسة مقطعة شرائح رفيعة
  • بصلة كبيرة مفرومة
  • 2 فص ثوم مفروم (اختياري)
  • ملح، فلفل، رشة كمون أو كزبرة ناشفة
  • معلقة زيت أو زبدة

للحشوة البديلة:

  • كوب عدس بني مسلوق، أو
  • كوب مشروم مقطع، أو
  • خليط من الخضار (بطاطس مبشورة، جزر مبشور، بصل، سبانخ)

للبشاميل:

  • 3 ملاعق دقيق
  • 3 ملاعق زيت أو زبدة
  • 2 كوب حليب (أو خليط حليب + ماء لو حابة تخففي)
  • ملح، فلفل، رشة جوزة الطيب أو شطة حسب الذوق
  • (اختياري) ملعقة جبنة كريمي أو جبنة مثلثات لجعل البشاميل أغنى

🧑‍🍳 الطريقة:

1. تحمير الكوسة:

  • شوّحي شرائح الكوسة في معلقة زيت مع رشة ملح وفلفل وكمون أو كزبرة ناشفة لحد ما تطرى وتنزل ميتها.
  • في نفس الطاسة، شوّحي البصلة والثوم والخضار اللي اخترتيه (عدس أو جزر أو سبانخ...)، واتبّليهم كويس.

2. البشاميل:

  • في حلة، سخّني الزيت أو الزبدة.
  • ضيفي الدقيق وقلّبي حتى يصفر.
  • ضيفي الحليب بالتدريج مع التقليب المستمر.
  • اتبّلي بالملح والفلفل وجوزة الطيب.
  • لو حابة تضيفي الجبنة الكريمي، ضيفيها بعد ما يتقل البشاميل وقلّبي.

3. التجميع:

  • في صينية مدهونة، افردي طبقة من الكوسة، ثم طبقة من الحشوة الخضار.
  • غطي بالباقي من الكوسة، ثم اسكبي البشاميل على الوجه.
  • (اختياري) رشي بقسماط ناعم مع رشة جبنة على الوجه.

4. الفرن:

  • دخليها فرن متوسط (180 درجة) لمدة 30-40 دقيقة.
  • شغّلي الشواية آخر 5 دقايق لو حابة تحمير بسيط للوجه.

🍴 النتيجة:

طعمها لذيذ جدًا وخفيفة، وممكن تتاكل جنب عيش بلدي أو رز، أو كوجبة لوحدها.

 


2 تعليقات

ضع تعليقك هنا

إرسال تعليق

ضع تعليقك هنا

أحدث أقدم